Beleggingsclub naar de Nijha
Op 5 april was het weer tijd voor het jaarlijkse “voorjaars-uitje” van de beleggingsclub van de P.J.B., ditmaal richting Lochem. Een bedrijfsbezoek bij de Nijha stond op het programma.
De Nijha is jullie misschien wel bekend van het wandrek of springbok in de gymzaal op school, maar ze doen meer zo zal deze middag blijken.
In Lochem werden we hartelijk ontvangen door de heer Paul Terpstra, commercieel manager bij de Nijha. Onder het genot van een kop koffie verteld Paul over het ontstaan van het bedrijf en de huidige en toekomst visie.
De Nijha is van oorsprong een Harfsens familiebedrijf (Nijenhuis Harfsen) die is begonnen als smid die speeltoestellen maakte voor de plaatselijke horeca, en door de diverse successen steeds verder is gegroeid tot het bedrijf dat het nu is.
Nijha is in Nederland een grote speler op het gebied van sporthalinrichting, schoolpleinrichting en speeltuininrichting (spelen in de openbare ruimte) en levert daarnaast ook diverse attributen voor sport en spel (ballen, touwen enz enz). Men richt zich ook met name op de Nederlandse markt, en sporadisch wordt er aan onze buurlanden Duitsland en België geleverd, dit heeft met name te maken met concurrentie van grote buitenlandse spelers die het overgrote deel van die buitenlandse markt in handen hebben.
Ontwikkelingen zijn uiteraard een belangrijke tak bij de Nijha, wat wil men en hoe. “Vroeger” richtte men een sporthal of speelplein in voor 20 jaar, tegenwoordig moet dit veel sneller weer veranderd worden. Nieuwe ontwikkelingen en nieuwe wensen, de mensen moeten getriggerd worden om te blijven bewegen.
Één van de mogelijkheden die de Nijha biedt is het rouleren van de diverse toestellen met meerdere verenigingen/speelterreinen, dit vraagt ook weer aanpassingen in bijvoorbeeld de “vaste” opstellingen, alles moet modulair zijn en op elkaar passen. Iets dat ook weer terug komt in het productieproces.
Ander noviteit is de sportvloer die volledig computergestuurd is, alle mogelijke vlakken/lijnen etcetera zijn te wijzigen en aan te passen, is dit de toekomst?? Paul denkt van niet, het is een mooie uitvinding maar erg kostbaar in aanschaf en onderhoud. De ontwikkeling/toekomst zal meer zitten in de “app” gestuurde activiteiten, connectie met andere “sporters” in Nederland of daarbuiten zonder dat je echt samen hoeft zijn.
Na de boeiende presentatie werd het tijd het bedrijf verder te bekijken. Het valt op dat het bedrijf aardig uit zijn jasje aan het groeien is. Nieuwbouw op een locatie ergens in of rondom Lochem staat al een aantal jaren op de planning, maar vooralsnog is er nog niet meer bekend. Op de huidige bedrijfslocatie staat huizenbouw gepland door de gemeente.
In de fabriek worden de diverse sport- en bewegingstoestellen gefabriceerd en daarna op locatie geplaatst door de eigen monteurs. Qua productieproces is ook nog wel een efficiëntieslag te maken, zo wordt ook erkend. Buiten vallen enkele grote zeecontainers ons op, deze zijn ingericht als sporttoestellen die met name bij de grotere sportevenementen zoals survivals gebruikt kunnen worden.
In de kantine aangekomen stonden enkele groene rakkers ons reeds op te wachten, de laatste vragen/opmerkingen worden doorgenomen, nog even een kort filmpje opnemen voor het personeel (1x in de week ontvangen zij een filmpje met een ontwikkeling/nieuws feitje over het bedrijf, dit keer het bezoek van de P.J.B. in de hoofdrol) en dan is het tijd om Paul te bedanken voor zijn boeiende verhaal en rondleiding. Op de terugweg (met de fiets) richting Battum kom je door Laren en dus maar even een “korte” stop bij Witkamp voor een hapje, een drankje en een evaluatie van de middag. Het bleef nog wel even gezellig in Laren…..