Henk Oplaat over het ontstaan van de uitwisseling:

Het begon nadat ik een cursus van de Europese Plattelands Jongeren had gevolgd in Zwitserland. Daar zat machtig mooi volk tussen. Een geweldige week waarin veel geleerd werd en we ontzettend veel schik hadden. Nog nooit had ik in een zo korte tijd zoveel seksistische spelletjes doorleefd, fantastisch.

Daarna vond ik dat we er in Bathmen wel aan toe waren om wat meer internationale ervaringen op te doen.

Onder andere toenmalig voorzitter Gerrit Bos nu in Nieuw Zeeland, Janneke van Schooten, Jan en Toosje Smale en Wim en Ellen Nijland nu in Canada voelden er wel voor om gastgezin te worden.

Via een advertentie in het Europees Plattelands Jongeren blad kwamen we op het spoor van een groep plattelandsjongeren uit Worchestershire – Engeland die het vaste land wilden bezoeken. Opgebeld; wat willen jullie? Programma opgesteld tijdens voorbereidings bijeenkomsten. Afspraken gemaakt, wie doet wat; en wanneer.

Wie gaat het eerst op bezoek. Ons idee was altijd buitenlanders eerst hier naar toe laten komen zorg ervoor dat ze het goed hebben dan hebben wij het waarschijnlijk ook goed als we op tegenbezoek gaan. Dat heeft altijd mirakels gewerkt. We hebben geprobeerd er altijd een mix van interessante en feestelijke aspecten van te maken. Je mag er van uitgaan dat voor buitenlandse gasten alles in Nederland nieuw, onbekend en dus interessant is. Daarom hoef je het niet altijd ver uit de buurt te zoeken, per slot van rekening is er ook voor onszelf vaak genoeg dicht in de buurt iets nieuws, bijzonders of onbekends te zien. En dat hoeft ook niet altijd duur te zijn. Het zijn juist de typische lokale zaken die het programma voor de gasten interessant maken.

Voor de terugreis denk aan verzekeringen paspoorten. Hoe wil je gaan reizen. Veerboot, bus of vliegtuig alles heeft z’n voors- en tegens. Overleg wat je wilt

Succes

Groet, Henk Oplaat