In de week van 29 september t/m 6 oktober zijn 17 enthousiaste P.J.B.’ers op uitwisseling geweest naar Denemarken. (Danish Young Farmers)

Die enthousiaste P.J.B.’ers waren: Jelmer Blankena, Patrick Oude Weernink, Frank Verwoerd, Dirk Veldwachter, Stef Haarman, Bart Stegink, Wessel Roeterdink, Ties Kram, Jos ten Zijthof, Geert van Schooten, Jesse Jonker, Marijn van Swigchem, Robin Nengernman, Rik Kloosterboer, Jantina Oplaat, Ymke Blankena en Daniëlle Stegink.

 

We zijn op dinsdagmorgen rond 10:00 uur begonnen met onze “schoolreis” naar Denemarken met 2 busjes. Jantina en Geert zijn de kermismaandag nuchter gebleven om ons de volgende dag netjes op de plek van bestemming te brengen (overigens hebben ze de rest van de week ook gereden). Nogmaals onze grote dank daarvoor!

 

Ondanks dat het na de kermis vroeg was en niet iedereen even fit was, zat de stemming er al goed in. Na een rit van 6,5 uur waren we in Denemarken in het plaatsje Dalum gearriveerd.

 

We zijn ontvangen door Hans Christian Trangbæk, hij heeft ons na het avond eten even rondgeleid door de school. Na deze rondleiding zijn we naar de campuskroeg geweest.

De volgende ochtend (woensdag 30 september) zijn we officieel welkom geheten door de vice-voorzitter van de LandboUngdom Peter Kock. Ook wij hebben ons zelf als P.J.B. zijnde even voorgesteld en wat wij allemaal doen als vereniging zijnde. Patrick Oude Weernink heeft deze presentatie gegeven.12047201_692329744200181_2588222107302632281_n

 

De rest van de dag en de week hebben we veel gezien en gedaan zo zijn we naar de volgende dingen geweest:

 • Een ecologische akkerbouwer in Tåsinge.
 • Een Deense boer met 163 Danisch red (koeienras).
 • Een bezoek gebracht aan Kverneland Kerteminde, dit is een fabriek die landbouwmachines maakt.
 • Daarna zijn we door gereden naar het strand waar we een wandeling hebben gemaakt en heerlijk hebben genoten van het weer.
 • De Danish Crown in Horsens, ‘s werelds modernste varkensslachterij. Hier hebben we een zeer interessant en leerzame rondleiding gehad.
 • Een rondleiding bij Edwin van der Magt, (Nederlandse boer uit Gorinchem) op het bedrijf hier hebben we een rondleiding gehad over zijn bedrijf.
 • We zijn bij het wereldkampioenschap ploegen geweest hier was van alles te zien en te doen. kortom leed vermaak voor jong en oud.
 • Bij het strand in Nørre Vorupør (cold hawaii i.v.m. ideale golven) om daar samen met 6 Denen te avondeten. (NASSEEE) (dit werd er gezegd als we gingen eten).
 • Hebben we een rondleiding gehad bij een nertsenfarm met 7 verschillende nertsen soorten, ook had hij nog patrijzen en fazanten.
 • Een tussenstop gemaakt bij de Himmelbjerg (hoogste punt Denemarken).
 • Rondleiding bij de Viking Genetics, daar hebben we een bespringing gezien.
 • Naar het openlucht museum in Arhus geweest.
 • Uit eten in een restaurant waar we een nationaal Deens gerecht Stegt Flæsk hebben gegeten (dit is gefrituurde speklap met zwoerd zonder kruiden, gekookte aardappelen, koude rode bieten, peterselieroomsaus).
 • We hebben een Bedrijf bezocht van ouders Maria Jacobsen in (Haugaard) Vojens (komt ook naar Bathmen), 500 melkvee, 500 jongvee, 1000 hectare, 2 locaties, 400 hectare huiskavel, 600 pacht. Vader is niet meer werkzaam op bedrijf i.v.m. gezondheidsredenen, zoon en moeder runnen het bedrijf.

 

Kortom het was een geweldige week die we niet gauw zullen vergeten, en we hopen ze straks in april weer met open armen te mogen ontvangen!12033053_692164367550052_4513237314832074534_n

Geplaatst op 2015-10-28 om in P.J.B. Nieuws, Uitwisseling Nieuws.