Op vrijdagmiddag 4 maart j.l. is de beleggingsclub van de P.J.B. afgereisd naar Dieren voor het jaarlijkse uitje Dit jaar ging het gezelschap naar Gazelle te Dieren waar we een bedrijfsrondleiding hebben gekregen van Bouke Immenkamp welke de functie vervuld als hoofd magazijn binnen Gazelle fietsenfabriek.

De reis ging per fiets, daarna trein of door sommigen met de auto richting Dieren waar we allereerst na ontvangst met koffie een uitleg hebben gekregen over de prestaties van Gazelle.

In de fietsenfabriek in Dieren worden per jaar ruim 275.000 fietsen per jaar geassembleerd. Dit zijn alleen elektrische fietsen (zogenoemde E-bikes). De jaaromzet van Gazelle bedraagt 170 miljoen euro.

De onderdelen voor deze fietsen komen uit verschillende delen van de wereld. Zo komen de meeste onderdelen uit China en Vietnam. De onderdelen van de gewone fietsen worden in Litouwen en Bulgarije geproduceerd. De fietsen worden in Dieren in 3 verschillende productielijnen geassembleerd. Het minimaal aantal fietsen per productielijn is 16 fietsen. Elke 90 seconden rolt er 1 fiets van een productielijn, wat neerkomt in de fabriek op 1 fiets per 30 seconden.

De wat ingewikkeldere frames die meer tijd kosten voor productie worden door met name Poolse medewerkers in elkaar gezet. De assemblage van de fietsen gebeurd zowel door mannen als vrouwen. Het plakken van de stickers gebeurd allemaal handmatig wat erg tijdrovend is en wat de nodige precisie vergt. Van de 10 medewerkers blijven er maar 2 over die deze werkzaamheden kunnen blijven vervullen.

Bij Gazelle werken in totaal 350 medewerkers in de fabriek en op kantoor. Ongeveer 60 medewerkers zijn van Poolse afkomst en een groot deel van de magazijnmedewerkers werken bij een sociale werkplaats binnen Gazelle. Dit werkt erg goed want deze mensen werken erg gedisciplineerd en netjes.

Na de overname van Pon is de fabriek in Dieren grondig verbouwd voor meer dan 12 miljoen euro. De verbouwing is medio 2015 afgerond en sindsdien draait de fabriek weer op volle toeren.

Na de bedrijfspresentatie hebben we een rondleiding door de fabriek gekregen waar de gehele productielijnen hebben bekeken en daarnaast nog een bezoek hebben gebracht aan het testcentrum. Al met al een erg interessante rondleiding. Na een afsluitende borrel zijn we weer teruggegaan naar Zutphen waar we een aantal biertjes hebben gedronken in een biercafe. Aansluitend hebben we een hapje gegeten in Zutphen.

Op de terugweg de trein wel gehaald maar toch nog gemist door een inschattingsfoutje van de beleggers. Nadat we na de overstap in Deventer nog wat vertraging hebben opgelopen uiteindelijk toch nog in Colmschate aangekomen waar we nog een afzakkertje hebben gepakt bij het plaatselijke horeca.

 

Ben je nu geïnteresseerd geworden in de Beleggingsclub en zou je ook eens een vergadering willen bijwonen. Meld je dan aan bij onze voorzitter Geert van Schooten.

 

Namens de P.J.B. Beleggingsclub, J. Blankena

Geplaatst op 2016-03-23 om in Belegging Nieuws, P.J.B. Nieuws.