Deense plattelanders op bezoek bij P.J.B. in Bathmen.

Ik de week van 26 april t/m 3 mei  is de P.J.B. gastheer geweest voor zo’n 15 Deense jongeren. We hebben ze hier op dinsdagavond ontvangen in Bathmen met een heerlijke BBQ  bij de hondenclub in Loo waar zij hun en wij onze vereniging hebben voorgesteld.

Woensdag was het Koningsdag dus moesten de Denen kennis gaan maken met het klootschieten. Dat vergeten ze nooit weer. 3 groepen hebben het hele parcours afgelopen, één groep durfde dat niet meer aan, die wisten niet meer wie of wat de kloot was. Het was een geslaagd festijn met een lichtelijk verhoogd alcohol percentage. ‘s Avonds zijn we nog met ze allen naar Boode geweest, ook hier hebben we een leuke avond gehad.

Donderdag hebben we op de fiets een aantal bedrijven bezocht. Het was zwaar voor de Denen, dat fietsen! We zijn als eerste bij Kloas in’t Hof geweest en hebben daar een rondleiding gehad met een lunch, aansluitend naar de winkel van Kloas in het dorp. Vervolgens door naar de korenmolen ‘De Leeuw’ in buurtschap Oude Molen. Dat vonden ze ook erg interessant, vooral omdat deze molen nog in werking  is.  Als laatste zijn we naar pluimvee bedrijf Nikkels geweest waar we wederom  ook een zeer interessante  rondleiding hebben gehad. Als afsluiting ‘s avonds met zijn allen naar de Heeren van Dorth geweest waar een stamppot buffet hebben gehad.

Vrijdag  hebben wij een stadswandeling gemaakt in Deventer en ‘s avond hebben we de regiotour volgens oud Hollands P.J.B. recept gehad. Er was een grootte opkomst, dit jaar zijn we met een groep van 55 personen naar het zwembad de Looërmark geweest.

Waar we een zeer interessante rondleiding hebben gehad met uitleg over de manier van werken met vrijwilligers maar ook een kijkje achter de schermen waar het gaat om de techniek in het zwembad.

Daarna hebben we de avond gezellig afgesloten met hapje en een drankje in het Noaberlokaal waarvan we in de vroege uurtjes vertrokken naar huis en gastgezin.

Zaterdag was een vrije dag echter er waren nog wat wensen van de Denen. Zo wilden ze graag bij tractor pulling team Zapo een kijkje nemen. Nou dat hebben we geregeld en na de uitleg en rondleiding van Bennie Harmelink zijn we doorgegaan naar de klompenmaker in Enter. De meeste Denen hebben een paar klompen gekocht. Om de nieuwsgierigheid van de Denen als het gaat om Carbid schieten te bevredigen zijn we daarna nog even Carbid wezen schieten bij de fam. Kram en daarna met de bus naar Dieka in Markelo geweest.

Zondags hebben we nog een aantal bedrijfsbezoeken gedaan. Als eerste zijn we naar melkvee bedrijf familie Poll/Bieleman in Teuge geweest waar we een rondleiding en de lunch hebben gehad. Daarna door naar kalverhouderij Abbink in Dijkerhoek, hier ook een hele interessante rondleiding. Als laatste door naar Piggy’s Palace waar Erik Stegink op speelse wijze de ins- en outs van zijn manier van bedrijfsvoering heeft uitgelegd.  ‘s Avonds zijn er nog een aantal Denen naar Boode geweest omdat ze er niet genoeg van konden krijgen.

Maandag zijn we met de bus naar de Keukenhof geweest, dat was ook erg geslaagd zoveel bloeiende bloembollen is ook wel uniek. Daarna een rondvaart door de grachten van Amsterdam en aansluitend de rest van de middag onze eigen gang gaan in Amsterdam. Na het tellen van de deelnemers bleek iedereen op tijd bij de bus, dus tevreden terug naar het Oosten.

Dinsdag hebben we met ze allen ontbeten in “het verblijf” van Henk en Dinie Jansen en na een komische afsluitingsceremonie o.l.v. Henk Oplaat hebben we de Denen weer uitgezwaaid.

Veel dank zijn we verschuldigd aan de gastgezinnen van de Deense bezoekers, de bedrijven die we hebben mogen bezoeken en de leden van de P.J.B. die de organisatie en de begeleiding hebben gedaan.

Het was een leerzame en fantastische week voor de Denen maar zeker ook voor ons.

Geplaatst op 2016-05-27 om in P.J.B. Nieuws, Uitwisseling Nieuws.