De 48ste wandelvierdaagse zit er weer op. Wat hebben we geluk gehad met het weer dit jaar. Alle dagen aangenaam wandel weer. Waar het vrijdagochtend de hele tijd regende was het gelukkig in de avond droog. Zo de eerste woorden over de vierdaagse om mee in huis te vallen. Nu op naar de details.

foto wandel vierdaagse 2Woensdag 7 juni was de aftrap van de vierdaagse. Vele kinderen met hun gevulde rugzakken vol snoep en hun ouders, stonden in Bathmen bij de kerk te trappelen om de eerste kilometers te kunnen lopen. Nadat ze zich bij Jantina Oplaat en Sandra Willemink hadden aangemeld konden ze gaan lopen. 400 kinderen met hun ouders van de scholen uit Bathmen, Loo en Lettele liepen mee. Daarnaast melden zich nog zo’n 100 wandelaars voor de dag en vierdaagse tochten. De route liep deze avond grotendeels langs de Schipbeek richting Loo. In Loo stonden een aantal ouders van de scholen de kinderen op te wachten met ranja en voor de ouders thee en koffie. Vanuit de commissie werden diegenen die de 15 km liepen voorzien van koffie en thee. Natuurlijk stonden op verschillende punten langs de route weer verkeersregelaars paraat om de lopers op gevaarlijke punten te helpen oversteken. De mensen van de EHBO fietsten tussendoor om te helpen waar nodig.

Donderdag werd er vanaf de Koerkamp in Lettele gestart. Deze route kon vorig jaar niet doorgaan omdat het onweerde. Dit jaar was er geen vuiltje aan de lucht, dus kon de route dit keer wel doorgaan. De route liep grotendeels door de bossen. Gelukkig hingen de pijlen goed, want niemand is die avond in het bos verdwaald.

Vrijdag werd er gestart in Loo. Blijkbaar is Loo voor menig lopers toch een tikkeltje verder. In grote getalen kwam men met de auto naar Loo. Gevolg…lange rijen geparkeerde auto’s in de bermen van de Looweg en de Baarhorsterdijk. Wat deze avond nog bijzonder maakte was dat de route door de weilanden van de boeren in Loo liep. Daardoor waren helaas deze avond honden niet toegestaan. In hondenpoep zit namelijk een parasiet die bij koeien o.a. abortussen kunnen veroorzaken. Dit wilden we natuurlijk niet op ons geweten hebben. Sorry Herwin Oonk, bij deze bedankt voor de medewerking. Doordat de route door de weilanden liep, moest er natuurlijk ook over slootjes worden gesprongen. Natuurlijk voor de kinderen leuk, sommige volwassenen vonden het wat minder leuk. Voor ons is het ideaal dat dit mogelijk was, want zo konden we de route nog eens afwisselend maken. Op het schoolplein van de Looschool kon iedereen zich weer verzamelen. Leuk is het natuurlijk om over de muurtjes rondom de school te lopen. Maar blijkbaar toch ook gevaarlijk, want een kindje viel, waardoor de EHBO nog even aan de slag mocht gaan. Gelukkig viel het mee, alleen een oppervlakkig wondje werd verbonden. Bij restaurant Graaf Otto werd door menig loper deze avond nog even wat genuttigd.

Daarna was het natuurlijk tijd voor de laatste dag. Zaterdagmiddag konden diegenen die de 20 km liepen vanaf 14.15 uur starten. Zes wandelaars hadden zich voor deze afstand aangemeld. Daarnaast hadden we deze dag een route van 10 km en 7,5 km uitgezet. Andere jaren was er geen 7,5 km op zaterdag. Doordat menig wandelaars hadden aangegeven dat zij 3x 7,5 km en op de laatste dag 10 km toch te zwaar vonden voor de kinderen, hebben we ervoor gekozen om er 4 dagen 7,5 km van te maken. Achteraf gaven sommige kinderen aan het toch jammer te vinden dat zij geen 10 km mochten lopen. Uiteindelijk kon dit dus wel. Hoe het volgend jaar eruit gaat zien is nog niet bekend, maar de mogelijkheid om meer te lopen is er waarschijnlijk wel.

 

 

Terug naar de zaterdagmiddag. Later in de middag, rond 16.00 uur mocht de laatste afstand starten, namelijk diegenen die 7,5 km liepen. De routes liepen dit keer door de bossen van de Bannink. Sommige paden hadden wandelaars nog nooit gelopen. Het is altijd leuk om te horen dat mensen op plekken komen waar ze nog nooit zijn geweest.

Terwijl de routes werden gelopen, zorgden de commissieleden en vrijwilligers ervoor dat het verkeer goed werd geregeld. En werden de medailles/ en speldjes verdeeld. O.a. onze zwangere dames Annet en Elina waren druk in de weer met het sorteren van de medailles. Gesteund door Ymke, Marlon en Daniëlle  werd het voor elkaar gemaakt.

foto wandel vierdaagse1Rond 17.30 uur arriveerden de eerste wandelaars op de Walnotenhof in Bathmen. Aldaar werden menig wandelaars al binnen gehaald door familie en vrienden. Ook kregen de scholieren een welverdiend ijsje. Het dweilorkest De Deurdweilers uit Deventer speelde hun nummers, waar iedereen op mee kon swingen. Na een half uurtje wachten, was het tijd om in optocht achter de auto van autogarage Groenouwe en De Deurdweilers naar de Brink in Bathmen te lopen. Langs de route stonden vele mensen de applaudisseren en de wandelaars voor de laatste meters aan te moedigen. Gearriveerd op De Brink kon iedereen zijn medaille of speldje in ontvangst nemen. Vele kregen als beloning mooie bloemen en/of lekkere snoepjes. De Deurdweilers speelden nog even door totdat iedereen op de Brink was verdwenen.

Dit jaar nemen wij als wandelvierdaagsecommissie afscheid van Elina Baarslag. Wij zullen haar missen als commissielid. Zij heeft zich menig jaren intensief en vol enthousiasme ingezet voor deze commissie. Soms werden er frustraties geuit over het bestellen van de speldjes, maar altijd stond ze klaar voor iedereen die maar hulp nodig had. Elina, hartstikke bedankt voor je inzet!

Tot slot willen wij iedereen bedanken die deze wandelvierdaagse mogelijk heeft gemaakt. Met name diegenen waar wij gebruik mochten maken van hun weiland en/of terrein, de EHBO vrijwilligers, Café/restaurant De Brink, Restaurant de Koerkamp, Restaurant Graaf Otto, autogarage Groenouwe en Dweilorkest De Deurdweilers.

Op naar volgend jaar, wanneer de wandelvierdaagse plaats zal vinden van woensdag 30 mei t/m zaterdag 2 juni 2018.

Geplaatst op 2017-06-28 om in P.J.B. Nieuws, Wandel 4-daagse Nieuws.